Monday 15 August 2011

Érkezés

Helló!

Végre rászántam magam, hogy elkezdjem írni a blogomat 3 héttel az érkezésem után.
Képeket folyamatosan frissítem a facebookon.
Aki kíváncsi Indiára, ajánlom többet közt az India India blogot, ami elég jól és élethűen visszaadja az itteni körülményeket.

Tehát kezdeném azzal, hogy mi történt az érkezés előtt és az azt követő napokban. A vízum ügyintézés nagyon simán ment, kb. 3 nap alatt elkészült, az egyetlen probléma, hogy személyes kell igényelni és átvenni is, nem lehet postán kérni.
Megkaptam az ajánlott oltásokat (hastífusz, agyhártyagyulladás, hepatitis A), biztosítást viszont nem kötöttem, mert nagyon drága otthonról, és azt hallottam, hogy itt nagyon olcsó az ellátás.

Közben kiderült, hogy augusztus 1-én kezdek majd, úgyhogy foglaltam repülőt kb. 1 héttel korábbra. Ajánlom mindenkinek a www.cheapoair.com weboldalt, itt gyakorlatilag mindent meg lehet találni, ami repül.

Az út kb. 18 óra volt plusz a 3,5 óra időeltolódás. A repülők mind kényelmesek voltak, szerencsére soha nem ült közvetlen mellettem senki, így nyugodtan tudtam étkezni :) Kétszer kellett átszállnom, Moszkvában és Delhiben. Moszkvában valami felújítás volt és nem működött a légkondi, ezért majd megdöglöttem, olyan meleg volt. Delhiben meg volt egy érdekes dolog. Mindig is akartam tudni, hogy milyen esetekben hívják az embereket a hangosbemondón keresztül. Kb. még 40 perc volt az indulásig, amikor elindultam a kapumhoz. Nézem a kijelzőt, erre pirosan villog ezerrel a járatom, hogy "last call", tehát azonnal ott kell lenni. Gondoltam jól van, mégiscsak van még 40 perc, annyira nem para. És ekkor hallom a nevemet a hangosbemondón, hogy azonnal menjek :) Más kérdés, hogy miután odarohantam és felszálltam a gépre, vártam 30 percet az indulásra. Na de mégis bemondták a nevem :)

Tehát megérkeztem Hyderabad -ba, ahol a wikipedia szerint kb. 6 millióan, mások szerint 8 millióan élnek. A különbség állítólag abból van, hogy rengeteg ember nincs regisztrálva Indiában, így minden népessészámra vonatkozó adat elég kétes. Taxival jöttem a reptérről, amikor is az első "cultural shock" ért: Kb. 50-nel zötyögtünk egy autópályaféleségen (kb. 3*3 sáv, és van választófal), ahol bár vannak sávok felfestve, jelentőségük semmi. A robogók általában a lehajtósávban mentek, a többiek meg ahol épp kedvük van. Egyszer csak látok egy robogót, aki jön velünk szemben, aztán egy nagyobb furgont, majd egy traktort, akinek az autópálya közepén volt kedve megfordulni... Majd egy külön bejegyzésben írok a közlekedésről.

A szállásra kis keverés után megérkeztem egy taxival, itt azonban csak egy éjjelt töltöttem, mert majdnem 20 kilométerre lett volna innen a munkahelyem, ezért átköltöztem a jelenlegi szállásomra, ahonnan 30 perc alatt kb. bejutok az irodába.

A következő néhány napban tulajdonképpen semmi jelentőset nem csináltam, megnéztünk 1-2 helyet itt a városban, de nem igazán hatott meg egyik sem :)

Az első hét után hétfőn megkezdtem a munkát, ahol tulajdonképpen semmi dolgom nem volt a két hét alatt, de erről majd külön bejegyzés lesz, akárcsak az ételekről, kultúráról, megélhetésről, közlekedésről és amiről akartok hallani :)