Tuesday 27 September 2011

Kirandulasok II - Eszak India (Himalaya)

5. nap - Srinagar
Ott hagytam abba az egeszi utazasrol szolo beszamolot, hogy megerkeztunk Srinagarba, ami India legeszakabbi, Jammu es Kashmir allamanak fovarosa. Egy fensikon terul el, kb. 2000 meter magasan, igy kicsit megszabadulhattunk India forrosagatol. A varos nagyon szep, tele parkokkal es aranylag tiszta es rendezett utcakkal. Egyaltalan nem hasonlit Indiara, megsem mondhato turistaparadicsomnak, ugyanis Pakisztan es India kozti harcok miatt korabban veszelye helynek szamitott. Rengeteg katona van meg most is, tulajdonkepp a varos fele egy bazis, de ezt az utcakon nem lehetett eszrevenni.

Miutan kertunk egy szobat, megkajaltunk a szalloda ettermben. Eleg erdekes volt a kiszolgalas. Rendeltunk kb. 6-7 fele dolgot, a pincernel viszont se toll, se papir, csak bologatott. Itt mar tul sok mindenre nem szamitottunk, de "jolvan nembaj", majd hoz valami kajat, gondoltuk. Nagyjabol stimmelt azert a dolog, 1-2 leves lemaradt, illetve chicken noodle (csirkes teszta) helyett chicken rice (csirkes rizst) kaptunk :) Aztan kertunk szalvetat. 2 pincer gozerovel kezdett szalveta utan kutatni, mire kozoltek, hogy sajnos nekik ilen nincs. Aztan par perc mulva megiscsak talaltak kb. 3 db gyurott es koszos szalvetat, amit kepesek voltak odahozni :) Es akkor jott a szamla, ami kb, 30%-kal kevesebb volt, mint amennyit tenylegesen fizetni kellett volna, igy vegsosoron jol jartunk.

A kaja utan elemntunk kicsit setalni, illetve elkezdtuk tervezni a kovetkezo nehany napot. A terv ugyanis az volt, hogy elmegyunk valahova a hegyekbe. Nehany ora utan sikerult vegelgesiteni, hogy Aru-ba megyunk. Kozben csonakaztunk egyet a tavon, kaveztunk egyet, el is ment a nap viszonylag hamar. Ehsannal gondoltuk, hogy ideje lenne valami kis alkoholt fogyasztani, megiscsak mar 5 napja uton voltunk :) Na de Srinagar is egy muszlim varos, es mivel augusztus van, az emberek 90%/a nem eszik, nem iszik napkeltetol napnyugtaig... Ehelyett telizabaljak magukat este es felkelnek hajnalban enni, utana meg alszanak tovabb. Ok tudjak :) A lenyeg, hogy alkohol sem volt sehol. SEHOL! De baromi nagy szerencsenk volt, mert a hotelben pont meghallotta az egyik alkalmazott, hogy mire van szuksegunk es mondta, hogy tud egy helyet, ahol feketen tudunk venni. Igaza volt, 10 perc seta utan egy kis eldugott helyen megszereztuk, amire vagytunk :) Masnap reggel nem volt egyszeru... :)

6.-9. nap - Aru
Marcsak azert sem, mert a jeep, amivel mentunk Aruba kb. 1 oraval kesobb jott. De vegul megjott es kb. 3 ora utan mar ott is voltunk kb. 3000 meter magasan Aruban. Ez tenyleg egy nagyon kicsi falu, talan 200 ember elhet itt es tulajdonkepp egesz eletuket a hegyekben toltik es turistaknak segitenek turazni. Eleg borus volt az ido, kisse hideg is, de mar vagytam erre. Kezdetben egy szobat vettunk ki, de aztan megegyet, mert az agy tul kicsi volt harmunknak. A vendeghazat egy-az-egyben egy csalad vezette. Mivel sok mindent nem lehetett vasarolni a faluban, ok foztek mindent. Szoval mindenunk megvolt, nagyon hangulatas is hely. Este jatszottunk backgammon, vegre megtanultam a szabalyat, illetve egy indiai jatekot is, amit egyszer talan lattam a TV-ben, de fogalmam sincs mi a neve. Rajtunk kivul meg volt kb. 5-6 izraeli srac/csaj.Masnap Ehsannal (irani srac), 2 helyivel es 5 loval elindultunk a hegyekbe 3 napra. Taisa, a brazil lany nem akart jonni, mert felt, hogy nem birja majd fizikailag. A 2 helyi vezette a lovakat. 4 lo ugymond szallitotta a cuccokat, 1 pedig Ehsant es engem felvaltva. Sose gondoltam volna, hogy a lovak ennyit finganak meg szarnak :) Nagyon vicces volt, ahogy a helyiek terelgettek oket. A mi lovunk Sheera volt, ami oroszlant jelent :) Kb. 3 ora turazas utan megerkeztunk a "taborba", ahol fel lettek allitva a satrak. Volt egy nagy, ami a konyha volt, illetve volt egy kulon nekunk is. Kicsit setaltunk a kornyeken meg, de az igazi tura masnap jott. Kb. 8 orat setaltunk, abbol 4 fel es 4 le. Eleg nehez volt a terep, tele kovekkel, meg eleg meredek is volt, ugyhogy elfaradtunk rendesen. De ott volt nekunk Sheera, akin mindig tudtunk pihenni kicsit. Bar neha o is faradt lehetett, mert volt, hogy egyszeruen megallt es nem volt hajlando tovabbmenni :) Az uticel egyebkent egy to volt, ami kb. 4ooo meter magasan lehetett. Itt mar erezni lehetett, hogy fogytan az oxigen, ezert is volt gondolom eleg faraszto a dolog. Mikor visszaertunk a taborba, mar ott voltak az elozo napon megismert izralei emberkek, akikkel este csinaltunk tabortuzet, soroztunk, beszelgettunk nameg egy kis vodka is maradt meg keddrol, bar ok inkabb a hasis mellett dontottek :) Szerencsere ejjel nagyon tiszta volt az eg, igy rengeteg csillagat lehetett latni.
A helyiek nagyon kedvesek voltak, kaptunk reggelit, vacsorat, edesseget, mindent ami kell. Ok tulajdonkeppen egesz eletukben ezt csinaljak es szeretik is. Az egyik srac azt mondta, hogy itt szuletett es itt is szeretne meghalni, nincs szuksege arra, hogy mashova menjen.
Az alvas nem volt annyira egyszeru a satorban. A kenyelemmel nem volt gond, mert kaptunk matracot meg halozsakot is, viszont az allatokkal mar annal inkabb. Hol a lovak kezdtek el nyeriteni, hol a tehenek bogni, neha egy-egy kutya is elszaladt a satrak kozt, az egyik bele is botlott a satrunkba :) Felalomban eleg ijeszto volt neha. Reggel meg a varjak kezdtek veszett mod orditani, szoval kb. 6 utan lehetetlen volt aludni. Tiszta allatkert.
Harmadnap aztan megregelliztunk es visszaindultunk a faluba, ahol persze nem volt meleg viz, így a furdes meg varatott magara kicsit 3 nap turazas utan is :) A jeep mar ott volt, ugyhogy indulhattunk vissza Srinagarba. A fizetesnel volt egy kis para, mert azt mondtak nekunk, hogy 1000 rupia a tura fejenkent es 500 a lo. Tehat 2500-zal szamoltunk. Erre azt mondja 7500, ami ugy jon ki, hogy a fenti arak nem az egesz turara, csak 1 napra ertendok. Ha akartuk sem tudtuk volna kifezetni, mivel nem volt nalunk annyi keszpenz, meg ha tudjuk, akkor nem is megyunk. Mondtam nekik, hogy fizetunk 5000-et, az pont a ketto kozt van es akkor ez fair igy. Erre kiakadt a srac, es mondta, hogy ha nem fizetjuk ki az egeszet, akkor neki nem kell semennyi penz se. Mondom, ha ezt akarod, akkor legyen, az en buszkesegem ettol nem lesz kevesebb :) Aztan a higgadtabb testvere vegul elfogadta az 5000 rupiat es elindulhattunk vissza.

Srinagarban megneztunk egy houseboat-ot is, ami tulajdonkepp egy csonakszallas, de mivel eleg draga volt, inkabb visszamentunk a hotelbe, ahol nehany nappal ezelott is megszalltunk. Meglepetesre az etterem tele volt szines szalvetaval :) A kiszolgalas viszont ugyanolyan pocsek volt.
Megneztunk nehany kertet, ami itteni viszonyokhoz kepest szepnek mondhato, az europai kertekhez viszonyitva unalmasnak. Ez az ejjel volt az utolso szombat a Ramadannak, ami azt jelenti, hogy a muszlimok egesz ejjel imadkoznak es olvassak a Korant. Kurva idegesito volt! Egyszerre kb. 10 helyrol lehetett hallani, mert hangositokon keresztul olvassak, es mindezt este 8-tol hajnali 4-ig. Nem sokat aludtunk... Miert nem lehet magukban, vagy egymas kozt imadkozni? Olyat is hallottam, hogy ilyenkor mindenki sir egesz ejjel, ezzel megbanva buneiket, mint amikor a kereszteny gyonni megy. Gondolom kitalaltok mi a velemenyem errol :)

10. nap - Vissza Hyderabad-ba
Mint mar irtam, a korabbi pakisztani ellentetek miatt rengeteg katona es eloiras van ebben az allamban. Ez nem volt maskepp a repteren sem, kis tulzassal ennyi ellenorzesen az osszes eddigi repulesem soran nem kellet atmennem :)
A repulu kb. 1 orat kesett, igy sikeresen lekestuk az atszallast Delhiben. Kis futkosas meg reklamalas utan aztan vegul kaptunk helyet az egyik gepre es estere vissza is ertunk Hyderabadba.

Fotok facebookon, de gondolom mar lattatok :)

No comments:

Post a Comment